Kinesio- ja faskiateippaus

Kinesioteippiä käytetään yleisimmin urheiluvammojen kuntoutukseen ja lihaskipujen sekä -särkyjen lievittämiseen. Teippi antaa tukea ja varmistaa oikean liikeradan häiritsemättä verenkiertoa. Kinesioteippiä käytetään usein myös urheiluvammojen ennaltaehkäisyssä, sillä sen avulla voidaan varmistua nivelen liikeradasta ja välttää haitallisia ääriasentoja. Teipin kompressiovaikutus voi auttaa turvotuksen lievittämisessä.

Teippaustekniikat perustuvat teipin ominaisuuden käyttöön, jossa teipin vetosuunta ja elastisuuden hyväksikäyttö ovat olennaisia tekijöitä. Teippausta voidaan käyttää lihasta joko rentouttavana tai aktivoivana, lymfakiertoa edistävänä turvotusta poistamaan, nivelen asentoa ohjaavana ja funktionaalisesti toimintaan vaikuttamalla. Teippaustekniikka perustuu alkututkimukseen. Vaikutus saadaan hoitotilanteessa useimmiten välittömästi.

Myofaskiaalinen teippaus (MFT) on innovatiivinen ja tuloksellinen teippaus- ja fysioterapiamenetelmä. Saksalaisen Markus Erhardtin vuonna 2006 kehittämä teippausmenetelmä perustuu myofaskiaalisiin yhteyksiin ja jatkumoihin sekä faskian ominaisuuksiin. Menetelmä on laajasti käytössä mm. tämän päivän huippu-urheilussa, mutta sitä voidaan hyödyntää kaikilla ihan kuten kinesioteippaustakin. Teippauksen avulla voidaan päästä eroon kehon rajoitteista ja kireyksistä ja palauttaa kehon luonnollinen myofaskiaalinen tasapaino.

Fysioterapeutin tieto anatomiasta ja biomekaniikasta antaa parhaan pohjan teippauksen hyödyntämiseen.